Skip to main content

Sari Cuka Tin dan Jus Delima

Sari Cuka Tin


Cuka buah berupaya mengurangkan risiko pembentukan batu karang dengan menghalang pembentukan kristal kalsium oxalate dan asid urik di dalam sistem perkumuhan manusia 1.


Anda boleh dapatkan produk natural ini di pautan : Aafiyat Mall


Jus Delima


Esktrak delima yang kaya dengan asid elagik dan plofenol juga berpotensi untuk menurunkan kadar pengumpulan asid urik 2

Asid urik adalah bahan kumuhan protein yang dipanggil purin. Jika berlebihan, ia akan menyebabkan penyakit gout 3.




Anda boleh dapatkan produk natural ini di pautan : Aafiyat Mall



1Zhu, W. Liu, et al (2019). Dietary vinegar prevents kidney stine recurrence via epigenetic regulations. EBioMedicine, 45, 231-250.

2Primarizky, H., Yuniarti, W. M., & Lukiswanto, B. S. (2019). Benefits...failure.Veterinary World. 9(11), 1269-1274.

3Hussein, H. (2012). Gout. Myhealth Kementerian Kesihatan Malaysia. http://www.myhealth.gov.my/en/gout-5/


Comments

Popular posts from this blog

Ceylon Cinnamon (Serbuk Kulit Kayu Manis)

 Ceylon Cinnamon "The Real Cinnamon" atau Cinnamomum zeylanicum mempunyai rasa yang lebih lembut. Serbuk kayu manis ceylon ini tinggi kalsium yang membantu dalam perkembangan tulang dan gigi yang kuat  1 . Serbuk kulit kayu manis berpotensi untuk menurunkan indeks glisemik dan memperbaiki parameter antropometrik (BMI, berat badan dan lemak viseral) dalam kalangan pesakit diabetes jenis II 2 . Anda boleh dapati produk natural ini di pautan : Aafiyat Mall 1 "Peraturan-peraturan Makanan 1985. Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan, Kementerian Kesihatan Malaysia. 2 Zare, R., Nadjarzadeh, A., Zarshenas, M. M, Shams, M. (2018). Efficacy of cinnamon in patients with type II diabetes mellitus : A randomized controlled clinical trial. Clinical Nutrition. 1-24.

Elaiese

Elaiese Minyak Kelapa Sawit Merah yang tinggi dengan Vitamin A dan Vitamin E. Ianya bebas lemak trans dan makanan bebas kolestrol. Vitamin A penting untuk fungsi mata, membantu menjaga kesihatan kulit dan membran mukus. Vitamin E melindungi lemak dalam tisu badan dari pengoksidaan 1 . Elaiese boleh digunakan dalam masakan (suhu sehingga 226 °C) untuk menggoreng, memanggang, dan membakar. Anda boleh dapatkan produk natural ini di pautan :  Aafiyat Mall 1Peraturan-peraturan Makanan 1985. Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan, Kementerian Kesihatan Malaysia.

ELIA (Minyak Zaitun 'Extra Virgin)

 ELIA (Minyak Zaitun 'Extra Virgin') Minyak zaitun extra virgin (EVOO) yang diimport dari Yunani (Greece) dan dihasilkan melalui teknik perahan sejuk. Ianya bebas lemak trans dan mengandungi Vitamin E. Vitamin E melindungi lemak dalam tisu badan daripada pengoksidaan  1 . EVOO tinggi dengan kandungan polifenol. Ianya sebatian semula jadi yang bermanfaat untuk kesihatan seperti antioksidan, anti-radang, anti-elargik, dan melindungi sel neuron  2 . Anda boleh dapatkan produk natural ini di pautan : Aafiyat Mall 1Peraturan-peraturan Makanan 1985. Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan, Kementerian Kesihatan Malaysia. 2"Kouka, P., Tsakiri, G., Tzortzi, D., Dimopoulou, S., Sarikaki, G., Stathopoulos, P., & Kouretas, D. (2019). The polyphenolic composition of extraxtc derived from different greek extra virgin olive oils is correlated with their antioxidant potency. Oxidative Medicine and Cellular Longevity. 2019. 1-13